elnlenfrderu

Άκρα Χείρα

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην θεραπευτική αντιμετώπιση των τραυματισμών, των εκφυλιστικών παθήσεων και των συγγενών ανωμαλιών του χεριού.
Ο κύριος σκοπός των επεμβάσεων αυτών είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και της εμφάνισης του χεριού.

Τραυματισμοί


Αφορά τραυματισμούς τενόντων, νεύρων, αγγείων, αρθρώσεων, κατάγματα, εγκαύματα και διάφορες κακώσεις του δέρματος. Μοντέρνες τεχνικές βοηθούν στην επανάκτηση της λειτουργίας του χεριού. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι Πλαστικοί Χειρουργοί είναι :
Μεταμόσχευση : δέρματος, οστού, νεύρου ή και άλλου ιστού από υγιείς περιοχές του σώματος για την αποκατάσταση της βλάβης.
Χειρουργική κρημνών : μεταφορά του δέρματος με το υποδόριο λίπος, τα αγγεία ή και τους μύες από μια υγιή περιοχή στην πάσχουσα περιοχή.
Επανασυγκόλληση ή αυτόλογη μεταφορά δακτύλων ή και της άκρας χειρός με τις τεχνικές της μικροχειρουργικής ( ακριβής και ευαίσθητη τεχνική ) υπό μεγέθυνση με ‘λούπες’ και χειρουργικό μικροσκόπιο.
Κάποιοι τραυματισμοί απαιτούν μια σειρά επεμβάσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνουμε ικανοποιητικού βαθμού αισθητικότητα και λειτουργικότητα του τραυματισμένου χεριού. Η αποθεραπεία, όμως, μπορεί να κρατήσει μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Από τον καρπιαίο σωλήνα του χεριού περνάνε οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο.Πίεση μπορεί να ασκείται στον σωλήνα αυτό είτε από παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις), από τραυματισμούς, κατακράτηση υγρών στην κύηση, απότομες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Το αποτέλεσμα της πίεσης του μέσου νεύρου είναι ένα μυρμήγκιασμα-μούδιασμα, πόνος και δυσκολία στην λειτουργία του χεριού και ονομάζεται σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις η ακινητοποίηση του χεριού με νάρθηκα και η χορήγηση αντιφλεγμονοδών φαρμάκων λύνει το πρόβλημα. Αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Στην εγχείρηση χορηγείται περιοχική αναισθησία. Από μια τομή στην περιοχή του καρπού, διατέμνεται ο σύνδεσμος που πιέζει το νεύρο και εφόσον απαιτείται ελευθερώνεται το νεύρο από συμφύσεις. Το τραύμα ράβεται με ειδικά ράμματα, το χέρι επιδένεται και τοποθετείται νάρθηκας ώστε να περιορίζει τις κινήσεις του καρπού για να βοηθήσει στην επούλωση. Η ουλή με την πάροδο του χρόνου είναι ελάχιστα ορατή.
Το αποτέλεσμα της επέμβασης εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που υφίσταται η πίεση και πόσο εκτεταμένη είναι η βλάβη στο μέσο νεύρο. Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο να επισκεφθεί κανείς τον γιατρό νωρίς μόλις αισθανθεί τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Νόσος Dupuytren’s

Είναι μια πάθηση που αφορά το δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς της παλάμης. Παχύς ιστός, σαν ουλή, δημιουργείται κάτω από το δέρμα της παλάμης και μπορεί να επεκτείνεται προς τα δάκτυλα, τραβώντας τα προς την παλάμη και περιορίζοντας την έκταση. Εμφανίζεται στην μέση ηλικία και τα αίτια δεν είναι γνωστά, είναι συχνή, όμως, η εμφάνιση στα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία και γίνεται με περιοχική αναισθησία. Γίνεται πολλαπλή ‘Ζ’ τομή, απελευθερώνεται ο τένοντας και τα δακτυλικά νεύρα και με πολύ προσοχή εκτέμνεται ο ρικνωμένος παθολογικός ιστός.
Το τραύμα ράβεται και είναι πιθανό να χρειασθεί δερματικό μόσχευμα για το έλλειμμα που θα προκύψει. Το αποτέλεσμα της επέμβασης εξαρτάται από το στάδιο και την σοβαρότητα της νόσου. Πάντοτε υπάρχει σημαντική βελτίωση ιδίως με την βοήθεια της φυσιοθεραπείας. Οι ουλές είναι λεπτές και δυσδιάκριτες.πλαστική χειρουργική

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

Ονομάζονται οι παραμορφώσεις που υπάρχουν κατά την γέννηση και διαταράσσουν την σωστή ανάπτυξη του χεριού και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην χρήση του χεριού. Ευτυχώς με τις νέες χειρουργικές τεχνικές οι περισσότερες ανωμαλίες διορθώνονται πολύ νωρίς κατά την βρεφική ηλικία ή μέχρι τα 2-3 χρόνια της ζωής, επιτρέποντας την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργικότητα του χεριού. Μια από τις πλέον συχνές συγγενείς ανωμαλίες είναι η συνδακτυλία, όπου δυο ή περισσότερα δάκτυλα είναι κολλημένα μεταξύ τους.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η χειρουργική διόρθωση γίνεται με τομές στους ιστούς που συνδέουν τα δάκτυλα και συμπληρώνεται με μεταμόσχευση δέρματος από άλλες περιοχές για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Η τεχνική είναι πιο πολύπλοκη όταν εκτός του δέρματος είναι κολλημένα και τα οστά των δακτύλων.
Μετά την επέμβαση η λειτουργία και η εμφάνιση του χεριού είναι φυσιολογική.
Άλλες συγγενείς ανωμαλίες περιλαμβάνουν έλλειψη, ατροφία ή δυσμορφία δακτύλων, βραχείς τένοντες, ανωμαλίες των νεύρων και των αγγείων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτές οι δυσμορφίες μπορούν να αντιμετωπισθούν χειρουργικά και να υπάρξει σημαντική βελτίωση.

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Αφορά την φλεγμονή των αρθρώσεων. Είναι πάθηση που προκαλεί αναπηρία και επηρεάζει την εμφάνιση και την λειτουργία κυρίως των χεριών. Συχνά παραμορφώνει τις αρθρώσεις των δακτύλων και τα εξαναγκάζει σε κάμψη περιορίζοντας τις κινήσεις. Η ανικανότητα που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται συχνά με την εφαρμογή ειδικών ναρθήκων και την φυσιοθεραπεία για την απόκτηση δύναμης στις ασθενείς περιοχές.
Για ορισμένους ασθενείς η χειρουργική επέμβαση δίνει την καλύτερη λύση. Η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τον χειρουργό και τον ρευματολόγο.
Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο πάσχων ιστός από τις αρθρώσεις, γίνεται μετάθεση τενόντων ή εμφύτευση τεχνητών αρθρώσεων. Παρόλο που το χέρι μπορεί να μην αποκτήσει πλήρη λειτουργικότητα, γενικώς επιτυγχάνεται μια σημαντική βελτίωση στην λειτουργία και την εμφάνιση του χεριού.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι εξελικτική νόσος και μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί βλάβες στο χέρι και να απαιτούνται νέες επεμβάσεις, ενώ χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση από ρευματολόγο.

 

 

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Ακολουθήστε μας

Δημήτρης Τριανταφύλλου facebook instagram youtube 

 

iatrikos sillogos

eurpas

 espras

 

 

iatrikos syllogos thesplastikisipras

 

 

 

 espa


Επικοινωνία μαζί μας


Διεύθυνση Ιατρείου: Ισαύρων 14 (Τσιμισκή με Δ. Γούναρη)
Εξυπηρετηση Πελατών: 2310 225286
Κινητό: 6944 68 8989

Διεύθυνση Ιατρείου: Βασ. Όλγας & Αιγαίου 34
Εξυπηρετηση Πελατών: 2310 404070
Κινητό: 6944 68 8989

Ιατρείο ΡΟΔΟΥ:Ι.Ρωμαίου 6 Παραδείσι - Ρόδος
Εξυπηρετηση Πελατών:Κινητό:6947 311224
 
Εγγραφή στο Newsletter